Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ No 2/2013




Καλείστε στη Σ υ ν ε δ  ρ ί α σ η

του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  1η  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 16.00

στα  Γραφεία του Συλλόγου Ολυμπίων,

με θέμα ημερήσιας διάταξης:

1.      Προετοιμασία και Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού διετίας  και Προϋπολογισμού 2013 από το Δ.Σ.
2.      Έγκριση των παραπάνω Οικονομικών από την Εξελεγκτική Επιτροπή και Έκθεση αυτής.
3.      Προετοιμασία  Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και Γενικής Συνέλευσης 3-2-2013.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΧΡ. ΒΛΑΜΗΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013




Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
( Προς τα Μέλη και τους Φίλους του Συλλόγου Ολυμπίων )

Σας καλούμε στην Απολογιστική Γενική Συνέλευση και στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Ολυμπίων που θα γίνει την
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 11 π. μ., στα Γραφεία του Συλλόγου Φιγαλέων, που βρίσκονται επί  της οδού Σολωμού 10, Εξάρχεια, Αθήνα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας
                       Κων/νος Χρ. Βλάμης               Αδάμ Αδαμόπουλος


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ
ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
 ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Με πρωτοβουλία και με έξοδα του Ελβετικού Συλλόγου των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα του Παναγιώτη Πετρόπουλου, στο δεξιό της εισόδου της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, απέναντι από εκείνη του μεγάλου δωρητή Κων/νου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου.
Ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, άξιο τέκνο της Ανδρίτσαινας, γεννήθηκε το 1938 και πέθανε το 2011. Υπηρέτησε ως χειρουργός γιατρός στο νοσοκομείο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας και υπήρξε ιδρυτής των δύο Συλλόγων των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, του Ελληνικού και του Ελβετικού,  του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Με δικές του ενέργειες έγιναν οι προθήκες της ιστορικής βιβλιοθήκης, αγορές βιβλίων, η συντήρηση των παλαιών και σπάνιων βιβλίων της συλλογής Νικολόπουλου κα. Μετά τις φωτιές του 2007 συγκέντρωσε χρήματα, έκτισε δύο δεξαμενές και αγόρασε περί τα 800 πρόβατα τα οποία προσέφερε στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.
Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου της 8ης Σεπτεμβρίου 2012. Η εκδήλωση έγινε  με πρωτοβουλία του Ελβετικού Συλλόγου και του αεικίνητου προέδρου του κ. Μαρτέν Νικουλέν (Martin Nicoulin) και με τη συνδρομή των τριών Συλλόγων: Ολυμπίων, Ανδριτσάνων και Γυναικών Ανδρίτσαινας.
Η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του Παναγιώτη Πετρόπουλου.
Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής Πλάκας, η οποία ήταν καλυμμένη  με την Ελληνική σημαία, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης κ. Χαράλαμπο Καφύρα, το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Διονύσιο Μπαλιούκο και τον Πρόεδρο του Ελβετικού Συλλόγου κ. Martin Nicoulin.
Στη συνέχεια εκρατήθη ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του τιμωμένου.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος κ. Διονύσιος Μπαλιούκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ. Κων/νος Βλάμης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας κ. Ελένη Αγγελοπούλου.
Για τη ζωή και την προσφορά του τιμωμένου μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδριτσάνων κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας κ. Martin Nicoulin. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ελβετός Φιλέλληνας, Πρόεδρος του Συλλόγου, μίλησε στα Ελληνικά  και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο.
Όλοι οι ομιλητές, στους λόγους τους, αφού  ευχαρίστησαν την Ελβετική αντιπροσωπία για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον Έλληνα Φίλο τους και ευεργέτη της Ανδρίτσαινας, εξήραν το Φιλελληνισμό και τις προσπάθειες που κάνει ο Ελβετικός Σύλλογος και ο Πρόεδρός του κ. Martin Nicoulin, για τη συντήρηση και την ανάδειξη της ιστορικής βιβλιοθήκης. 
Τη μετάφραση των ομιλιών έκαμε η ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου κ. Καίτη Ντεπρά.
Συντονιστής (τελετάρχης) της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ. Κων/νος Χρ. Βλάμης.
Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας, όπου παρακολούθησαν δεκάλεπτο βίντεο, αφιέρωμα στη ζωή  και το έργο του Παναγιώτη Πετρόπουλου, το οποίο είχε ετοιμάσει η Ελβετίδα κ. Danielle Salicio.
Ακολούθησε πλούσιος μπουφέ,ς προσφορά του Ελβετικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας, ο οποίος προσέφερε και το μεσημεριανό γεύμα και του Συλλόγου Ανδριτσάνων.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο Πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου Dr. Martin Nicoulin προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους συμβάλλοντες στην οργάνωση της εκδήλωσης.  Σε ανταπόδοση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ Κων/νος Βλάμης., προσέφερε στη χήρα του τιμωμένου κ. Εντίτ Πετροπούλου, στον κ. Μαρτέν Νικουλέν , Πρόεδρο του Ελβετικού Συλλόγου, στην κ. Καίτη Ντεπρά, Αντιπρόεδρο του Ελβετικού Συλλόγου και στον τ. πρέσβη και Γενικό Γραμματέα  κ. Κωστή Αιλιανό, από ένα Βιβλίο « Ο Σύλλογος των Ολυμπίων στο διάβα τριών αιώνων), της κ. Βιβής Δερεχάνη και ένα μπουκάλι κρασί, παραγωγής του.
Αξίζει να σημειωθεί η προσφορά στη όλη διοργάνωση της εκδήλωσης της κ. Αντωνίας Βλαχούση, Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, της κ. Ρωξάνης Κουσκουλή   της κ. Γεωργίας Καρβελά, καθώς και πολλών άλλων Κυριών του Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας.
Παρευρέθησαν, εκτός των προαναφερθέντων, 15μελής αντιπροσωπεία του Ελβετικού Συλλόγου, την οποία αποτελούσαν διακεκριμένοι επιστήμονες.
Επίσης: Η κ. Αντωνία Βλαχούση, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, ο κ. Θανάσης Κωστόπουλος, Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η κ. Παναγιώτα Κυριακοπούλου, ομότ. καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων και Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχωριτών, ο κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, ιστορικός ερευνητής,  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων, Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Μινθίων, ο κ. Χρήστος Κάζος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων, η κ. Ρέα Μακρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σχίνων, η κ. Μαρία Λούπη, επικεφαλής του Κινήματος Γαία, η κ. Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρος του εν Αθήναις και Πειραιά Συλλόγου Ζαχαραίων, η κ. Ούτε Καραμπάτσου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαχάρως και το μέλος του Δ.Σ. κ. Σπυρούλα Αλεξανδροπούλου, ο κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος, Δ/ντής της ταινιοθήκης της Ελλάδος, ο κ. Αντώνιος Ασημακόπουλος, Δ/ντής της Ορθοπ. Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, ο κ. Μίμης Πρίγγουρης, τ. Δ/ντής της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, ο κ. Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος, συγγραφέας, ο κ. Δημήτριος Τζανέτος, συγγραφέας, η κ. Χαραλαμπάκη και πολλοί άλλοι, επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.  

Κώστας Χρ. Βλάμης
14 Σεπτεμβρίου 2012


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΧΡ. ΒΛΑΜΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Προσφωνήσεις
Κυρίες και κύριοι
Η αποψινή τελετή είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση.
Πρώτον γιατί τιμάτε ένα άξιο τέκνο της Ανδρίτσαινας. ο  αείμνηστος Δρ Παναγιώτης Πετρόπουλος ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος του  Ελβετικού Συλλόγου των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας,  μέγας ευεργέτης  της Βιβλιοθήκης και του Τόπου του και

Δεύτερον, γιατί αυτήν την τιμή, κι αυτό είναι το συγκινητικό για μας,  την προκάλεσαν και την πραγματοποιούν οι Ελβετοί Φίλοι του, οι οποίοι είναι και Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας . Αυτή την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αξεπέραστο σε πάθος  Δρ Μαρτίν Νικουλέν που βρίσκεται  απόψε κοντά μας καλωσορίζουμε στην Ανδρίτσαινα.

 Σας καλωσορίζουμε αγαπητοί  και εκλεκτοί φίλοι στην Ελλάδα και  σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Σας ευχόμαστε  κάθε καλό!

Αυτή η πρωτοβουλία σας να έρθετε από την Ελβετία να τιμήσετε το δικό μας συμπατριώτη Παναγιώτη Πετρόπουλο τοποθετώντας αναμνηστική πλάκα στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, είναι υψίστη αρετή και μας τιμά ως Έλληνες. Δείχνει τις ευαισθησίες σας στη φιλία. Δεν ξεχάσατε το φίλο  σας, τον πνευματικό άνθρωπο, με φιλάνθρωπα αισθήματα και άξιο επιστήμονα που πρόκοψε στη χώρα σας. Δείχνει όμως και το υψηλό πνευματικό σας επίπεδο αφού έχετε θέσει ως στόχο σας την ενίσχυση αυτής της πνευματικής φωλιάς που δημιουργήθηκε στον τόπο μας και στέγασε τον κόπο μιας ζωής του μεγάλου ευεργέτη Κων/νου – Αγαθόφρονα Νικολόπουλου. Συνεχιστές του με τις προσφορές σας είστε κι Εσείς και ο αείμνηστο Παναγιώτης Πετρόπουλος, την προσφορά του οποίου σήμερα τιμούμε. Γι αυτό σας ευγνωμονούμε.
Για την μεγάλη προσφορά του τιμωμένου θα μας μιλήσει εκτενώς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδριτσάνων κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος και ο Δρ Μαρτίν Νικουλέν.

Θέλω  να σας ευχαριστήσω  κ. Μαρτίν Νικουλέν και  εσάς κ. Ελένη Αγγελοπούλου και κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλε Πρόεδροι του Συλλόγου Γυναικών και Συλλόγου Ανδριτσάνων για την τιμή που μου κάνατε να με επίλέξετε ως συντονιστή αυτής της εκδήλωσης.

Ευχαριστίες επίσης θέλω να εκφράσω στην Κ Γωγώ Καρβελά, στη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Βλαχούση και στην κ. Ρωξάνη Κουσκουλή για την άψογη συνεργασία που είχαμε.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΛΥΜΠΙΩΝ
Ευλαβείς προσκυνητές προσήλθαν τα Μέλη και οι Φίλοι του ιστορικού Συλλόγου Ολυμπίων, την Κυριακή 27 Μαίου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου και γιόρτασαν τον προστάτη τους. Ο εορτασμός όπως κάθε χρόνο περιελάμβανε Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία.
Η Πόλη του Ζωγράφου και ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεράποντος είναι κομμάτι της ιστορίας του Συλλόγου Ολυμπίων. Το 1922  στο οικόπεδο  το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν στο Σύλλογο από τα τέκνα του μεγαλοκτηματία Ιωάννη Ζωγράφου,  επί προεδρίας Ιωάννη Δόξα, ανεγέρθη ο πρώτος μικρός πέτρινος  Ναός του Αγίου Θεράποντος. Ο Ναός χρησιμοποιείτο και ως ενοριακός και τo 1929 επωλήθη προς την Ενοριακή Επιτροπή Ζωγράφου. Αργότερα, στην ίδια θέση,  κτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός.
Σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος Ο Σύλλογος Ολυμπίων έχει καθιερώσει  τον εορτασμό του Αγίου μετά αρτοκλασίας  υπέρ υγείας. Παράλληλα όμως είναι και ημέρα τιμής και μνήμης των προγόνων του για την προσφορά τους.
Για το ιστορικό της ίδρυσης του ναού από το Σύλλογο Ολυμπίων μίλησε προς το εκκλησίασμα ο πρεσβύτερος του Ιερού Ναού. Σύντομο χαιρετισμό  απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων/νος Βλάμης.
Την τελετή παρακολούθησαν Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου Ολυμπίων και πολλοί ενορίτες.
Μετά την αρτοκλασία μοιράστηκαν οι άρτοι και κατά τα καθιερωμένα προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά στο παρακείμενο καφέ εντός του πάρκου.
Τους άρτους προσέφερε η Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κα Βιβή Δερεχάνη-Σταυροπούλου. Την φροντίδα της οργάνωσης είχαν η Κα Όλγα Παπαζαφειροπούλου και ο κ. Δημήτριος Σωτηρόπουλος.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Στην τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαίου 2012 στην Αρχαία Ολυμπία παρέστη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ. Κων/νος Βλάμης και ο επικεφαλής της Ολύμπιας Ακαδημίας Μελών και Φίλων κ. Παναγιώτης Κάπος.
Με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας εγκαινιάσθηκε, κατά τις παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού, η έναρξη της Εκεχειρίας με αφορμή τους  XXX θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται φέτος  στο Λονδίνο. Με τη λαμπαδηδρομία που ακολούθησε την τελετή μεταφέρεται  στα πέρατα της γης το Φως της Ολυμπίας το οποίο εκφράζει το «Ολυμπιακό Ιδεώδες», τις παγκόσμιες αξίες της Ειρήνης και του Ολυμπισμού, από την πόλη- λίκνο του πολιτισμού- την Αρχαία Ολυμπία.
O πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων σε συνέντευξη προς την εφημερίδα μας δήλωσε:
 «Τιμητική διάκριση για τον ιστορικό Σύλλογο αποτελεί η χορήγηση των σχετικών διαπιστευτηρίων από την ΕΟΕ, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής  του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,  να παρακολουθήσω, ως Πρόεδρος, τη διαδικασία της Αφής από το χώρο των επισήμων, εντός του Σταδίου.  Οφείλω να ομολογήσω ότι επρόκειτο περί μιας πολύ καλά οργανωμένης εκδήλωσης. Επίσης ωραίες ήταν και οι προκαταρκτικές εκδηλώσεις. Η πόλη ήταν πεντακάθαρη και περιποιημένη. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας και σε όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και παρουσίασαν ένα λαμπρό θέαμα, αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας της Αρχαίας Ολυμπίας.
Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε και να διαμαρτυρηθούμε γιατί από τη διαδρομή παραλείφθηκε από τους αρμοδίους η Επαρχία μας και ο Επικούριος Απόλλων. Οι παράγοντες του Νομού και της χώρας μας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι σημαντικό γεγονός η Φλόγα να διέρχεται από το μεγαλύτερο μνημείο της Πελοποννήσου, τον Επικούριο. Ενόψει μάλιστα και των  μακροχρόνιων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών, αυτό καθίσταται επιτακτικό μέλημα και καθήκον όλων μας να το απαιτούμε. Οφείλουμε να συντηρούμε και να κρατάμε  αμείωτο το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Κοινότητας για το αριστούργημα του Ικτίνου».

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2012


Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ No 1/2013


X Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Α &

Κ Α Λ Η   Χ Ρ Ο Ν Ι Α !


Καλείστε στη Σ υ ν ε δ  ρ ί α σ η

του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

το ΣΑΒΒΑΤΟ,  5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 16.00

στα  Γραφεία του Συλλόγου Ολυμπίων,

με θέμα ημερήσιας διάταξης τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013


 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΧΡ. ΒΛΑΜΗΣ