Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΟΧΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
 ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ)

Την αντίδρασή του εκδήλωσε ο ιστορικός Σύλλογος Ολυμπίων, με τον πρόεδρό του κ. Κων/νο Βλάμη,  για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, ώρα 11:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) της Αθήνας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Κίνας, αντί της φυσικής της έδρας, την Αρχαία Ολυμπία.
Μετά από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ολυμπισμού “Terra Olympia” και του δραστήριου Πρoέδρου του και Προέδρου του Συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας κ. Παναγιώτη Αχιλλεόπουλου, ο οποίος διένειμε  επιστολή διαμαρτυρίας έξω από το Στάδιο, οι δύο πρόεδροι διαμαρτυρήθηκαν, στο τέλος της εκδήλωσης και σε προσωπική επαφή που είχαν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανό και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο.
Η πραγματοποιηθείσα τελετή της Αφής, που έγινε ξαφνικά, χωρίς την ανάλογη προβολή (ούτε στις ειδήσεις δεν αναφέρθηκε), με ελάχιστο κόσμο εντός του Σταδίου και με άδειες κερκίδες, ήταν υποτονική, παρά την παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη εκπροσώπηση ήταν ελάχιστη και φάνηκε πως έγινε, απλά για να γίνει, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑ, με ευθύνη βεβαίως  της ΔΟΕ και των αρμοδίων της Ελληνικής Πολιτείας.
Παρέστησαν, εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, τα Μέλη της  ΔΟΕ κ.κ. Ζακ Ρογκ (πρώην Πρόεδρος), Κων/νος Γλύξμπουργκ, Λάμπης Νικολάου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος και η πρώην Υπουργός κα. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι «η ευκολία» της απόφασης για τη μετακίνηση της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βέβηλη πράξη» προς την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία, αλλοιώνει  τα ιστορικά δεδομένα, υποβαθμίζει το θεσμό, βλάπτει την Ηλεία και επιπλέον εγκυμονεί κινδύνους για την απομάκρυνσή της,  στο μέλλον, εκτός Ελλάδος ή και την κατάργησή της.
Για τους λόγους αυτούς, γνώμη μας είναι,  αμέσως μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ν’ αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την πραγματοποίηση  εκδήλωσης, με ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ  και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, γι’ αυτό το θέμα. Να υπάρξει «Πανηλειακή Αντίδραση», με επιχειρήματα, που θα διατυπωθούν σε ΨΗΦΙΣΜΑ, το οποίο να αποσταλεί στην ΕΟΕ και στη ΔΟΕ, ώστε να μην επαναληφθεί ξανά στο μέλλον η απομάκρυνση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία. 

Αθήνα, 6-5-2014

Κώστας Χρ. Βλάμης

Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: