Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ

(Διεύθυνση: Ιεροσολύμων 9, Ταχ. Κωδ. 112 52, Αθήνα).

Ο «Σύλλογος Ολυμπίων» είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Έμβλημά του είναι ο περικαλλής ναός του Επικουρίου Απόλλωνος.

Ιδρύθηκε το 1887 και είναι ο μακροβιότερος και με συνεχή δράση Σύλλογος της Ελλάδος.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών εμφανίζεται από το έτος 1914. Δυστυχώς έχουν χαθεί τα στοιχεία των πρώτων χρόνων της ιδρύσεως και λειτουργίας του. Τροποποιήσεις του Καταστατικού του έγιναν τα έτη 1934, 1961 και 1972.

Το έτος 1988, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για την υπεραιωνόβια και σημαντικότατη προσφορά του στην πατρίδα.

Μέλη του (τακτικά και αντεπιστέλλοντα) δύνανται να είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί ή κατάγονται (και σύζυγοι αυτών) από την τέως Επαρχία Ολυμπίας, ήτοι από τους σημερινούς Δήμους: Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας, Σκιλλούντος, Βώλακος, Ζαχάρως, Φιγαλείας (Ν. Ηλείας) και Είρας (Ν. Μεσσηνίας).

Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η σύνδεση με τη γενέτειρα πατρίδα η ανάδειξη των πολιτιστικών, πνευματικών, ιστορικών, περιβαλλοντικών και λοιπών πλεονεκτημάτων της Ολυμπίας και η συμβολή στην εν γένει ανάπτυξή της.

Σημαντικότερα έργα του Συλλόγου είναι: Η αναγνώριση του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου ως Πρωτοφιλικού, η 4τομη έκδοση των Ολυμπιακών Χρονικών, οι υποτροφίες και τα χρηματικά βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές και φοιτητές, η αναβίωση των Απολλώνιων Ολυμπιακών Αγώνων και το Σκοπευτήριο στην Ανδρίτσαινα, η συμβολή στην ανάδειξη ιστορικών μνημείων και λαογραφικών στοιχείων, η κατασκευή και συμβολή σε πολλά έργα σ’ ολόκληρη την Επαρχία και δεκάδες πολιτισμικές δραστηριότητες και άλλες πρωτοβουλίες.

Σήμερα, που κάθε χωριό εκφράζεται με ποικίλες και σημαντικές δραστηριότητες μέσα από το δικό του Σύλλογο, μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η λειτουργία και δράση του Συλλόγου Ολυμπίων, με τη μακρόχρονη πορεία του, είναι αναγκαία για να εκφράζει την πνευματικότητα και το «Ολυμπιακό Ιδεώδες».

Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά

Κωνσταντίνος Χρ. Βλάμης

Πρόεδρος Δ. Σ.

(τηλ. επικ. 210-9620079 & κιν. 6945822348 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: